ماءالشعیر یا آبجو نوعی نوشیدنی گازدار بدون الکل است که از عصارهٔ جوانهٔ جو تهیه می شود.
ماءالشعیر شامل ترکیباتی مثل ساکارز، گلوکز، مالتوز و ویتامین C، ویتامین های گروه B، اسیدهای آلی، انواع آمینواسیدها، املاح، اسید نوکلئیک و آب گازدار است.
-
روش های تولید ماءالشعیر یا آبجو:
1.1 روش صنعتی:
برای ساختن ماءالشعیر از نوعی جو به نام جوی دو ردیفه استفاده میشود. پس از ورود به کارخانه جو پاک و تمیز شده و سپس به مخازن شستوشو و ضدعفونی منتقل میشود. بعد از آن به سالن جوانهزنی هدایت شده و پس از پنج روز به کوره فرستاده میشوند.
مقاله پیشنهادی: آبجو بدون الکل هایسنس
دمای سالن باید بین ۱۷ تا ۲۰ درجه سانتیگراد و رطوبت آن بالای ۷۰ درصد باشد. این شرایط باعث میشود تا جو بین ۹ تا ۱۱ میلیمتر جوانه زده و به مالت تبدیل شود.
بعد از آن مالت به واحد پخت میرود و در مخزنی ریخته شده، برای ۳۰ دقیقه خیس میخورد، سپس آسیاب شده و در تانک پخت ریخته میشود.
مالت را همراه با آب به مدت ۳ ساعت و ۳۰ دقیقه در دمای ۷۶ درجه سانتیگراد میپزند، سپس تانک فیلتراسیون منتقل شده و تفاله از آن جدا میشود.
مایع بدست آمده به تانک جوش منتقل و در آنجا عصارهٔ رازک و شکر به آن افزوده میشود.
رازک ویژگیهای خاصی به این نوشیدنی میدهد. با رسوب پروتئین باعث شفافیت آن میشود، عطر خاصی به آن میبخشد. همچنین ته مزه تلخ این نوشیدنی مربوط به رازک است که با خاصیت آنتیبیوتیکی که به پایداری ماءالشعیر کمک میکند، موجبات ثبات این نوشیدنی را فراهم مینماید.
مایع بدست آمده به چیلر منتقل و در آنجابه آن شوک حرارتی داده میشود تا از الکلی شدن آن جلوگیری شود.شربت بدست آمده به سردخانه رفته و حجم آن با آب دو برابر شده، سپس وارد دستگاه فیلتراسیون میشود تا مایع شفافی به نام ماءالشعیر بدست میآید.
مقاله پیشنهادی: ماءالشعیر تلخ هایسنس
در سالن بستهبندی مایع بدست آمده در شیشه یا قوطی ریخته شده و به مدت ۳۰ دقیقه در دمای ۷۲ درجه سانتیگراد پاستوریزه میشود.
1.2 روش سنتی:
در این روش جوی پوست کنده در آب ریخته و با شعله ملایم جوشانده میشود. سپس آنرا از روی حرارت برداشته و بعد از ته نشین شدن، آب سرخ رقیق بالای آن ماءالشعیر نامیده میشود.
از نوشیدنی که به این روش تهیه میشود برای دفع سموم بدن، کاهش فشار خون، کاهش حرارت درونی، حرارت کبد، عطش مفرط و همچنین درمان زخم روده، درمان سل و سرفههای خشک استفاده میکنند.
1.3 روش خانگی:
در روش اول ۱۰۰ گرم جو همراه با پوست را با یک لیتر آب خیسانده و سپس کوبیده و با یک پارچه تمیز میفشارند تا شیره آن خارج شود. در نهایت به مدت یک ساعت آن را میجوشانند.
در روش دوم ۱۰۰ گرم جو را با یک لیتر آب به مدت یک ساعت میجوشانند تا جو شکفته شود.سپس مانند روش قبل با پارچهای تمیز آن را صاف میکنند.
در روش سوم ۱۰۰ گرم از مالت جو را به یک لیتر آبجوشیده اضافه میکنند.پس از اینکه ۳۰ دقیقه جوشیدن ماءالشعیر آماده است.
-
خواص ماءالشعیر:
افزایش ضریب هوشی
بازسازی و تأمین انرژی ازدسترفتهٔ بدن
بهبود عملکرد خونرسانی قلب
خواص درمانی برای خانمهای باردار و شیرده
ماءالشعیر باعث افزایش شیر مادر میشود.
کاهش وزن
ماءالشعیر با دادن احساس سیری به فرد و کند کردن روند گوارش باعث کاهش وزن میشود.
معمولا در رژیم های لاغری، خوردن جو به دلیل خاصیت لاغرکنندگی توصیه میشود.این نوشیدنی کالری زیاد و چربی کم دارد که باعث رفع گرسنگی و پیشگیری از پرخوری مفید است.
برای لاغر شدن بهتر است ماءالشعیر را ناشتا نوشید، توصیه میشود که با با این نوشیدنی شیر بنوشید.
درمان روده
عصاره مالت جو حاوی فیبرهای غذایی محلول است که التهاب روده، یبوست و مشکلات معده را رفع میکند.
دفع سنگ کلیه
ماءالشعیر مدر است و سبب شستشوی کلیهها میشود.
طی این شست و شو و انجام عمل ادرار، سنگ از کلیه دفع میشود.
در صورت عدم مصرف افراطی ماءالشعیر از تشکیل دوباره این سنگها جلوگیری میکند.
ضدعفونیکنندهٔ دستگاه گوارش و دستگاه تنفس
رشد مو و جلوگیری از ریزش آن
ماءالشعیر حاوی انواع ویتامین های گروه Bشامل B1، B2، B3، B6، اسید پانتوتن، بیوتین، اسید فولیک، B12 و ویتامین C میباشد.
همزمان با افزایش سن، موها نیز نازکتر میشوند و این اتفاق میتواند حجم طبیعی موها را از بین ببرد. با اینحال، ماءالشعیر کلاسیک میتواند تارهای مو را ضخیمتر و پرتر کند و حجم موها را به وضعیت طبیعی خودشان بازگرداند.
رازک و جوی طبیعی که در تهیه ماءالشعیر کلاسیک به کار میروند، حاوی مواد مغذی ارزشمندی برای موهاست.
برای استفاده از خواص این نوشیدنی، باید یک بطری اسپری را بردارید و ۳ تا ۴ قاشق غذاخوری از ماءالشعیر کلاسیک را با نصف فنجان آب در آن مخلوط کنید.
بعد از شستشوی موها در حمام مقداری از این ترکیب را روی موهایتان بریزید و به خوبی ماساژ دهید تا به ریشه موها راه پیدا کند.
اجازه بدهید این ترکیب قبل از آبکشی، بین ۲ تا ۳ دقیقه روی موها باقی بماند. در نهایت آن را آبکشی کنید تا از روی موها پاک شود.
رفع خستگی اعصاب، رفع اضطراب
ماءالشعیر سرشار از ویتامینهای گروه B است.
این ویتامینها محلول در آب هستند و در سنتز میانجیهای عصبی نقش مهمی دارند و باعث رفع استرس و بسیاری از اختلالات عصبی میشوند.
ماءالشعیر به دلیل خاصیت سردی و رطوبتبخشی، در مواردی که علت آشفتگی افکار و تنش عصبی، حرارت بالای بدن باشد، مشکلات عصبی را بهبود میبخشد.
مقاله پیشنهادی: دلستر هلو هایسنس
کاهش ابتلا به پرفشاری خون
کاهش خطر بیماریهای قلبی و سکته
فیبرهای موجود در ماءالشعیر سبب کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و بعضی انواع سرطان میشوند.
ماءالشعیر حاوی فلاونوئیدها، کاروتنوئیدها و آنتوسیانین است که عملکرد خونرسانی قلب را بهبود میبخشد.
همچنین از ابتلا به پرفشاری خون را کاهش داده و از بدن در برابر سکتههای قلبی و مغزی محافظت میکند.
مفید برای پوست
خواص آنتی بیوتیکی
رازک موجود در این نوشیدنی که تهمزه تلخ آن را ایجاد میکند، خاصیت آنتی بیوتیکی نیز دارد که به پایداری ماءالشعیر کمک میکند.
-
مضرات استفاده از ماءالشعیر:
به علت کمبود دریافت سبوس و ویتامینهای موجود در سبوس غلات، مصرف نوشیدنی مالت میتواند بخشی از نیاز به این ویتامینها را تامین کند.
به طور کلی مصرف متناسب و متعادل ماءالشعیر به جای نوشابههای گازدار دیگر توصیه میشود. اما با توجه به اینکه این نوشیدنی کالری قابل ملاحظهای دارد، عادت به مصرف آن میتواند منجر به اضافه وزن شود و مصرف آن برای افرادی که دچار اضافه وزن هستند باید محدود شود.
بعلاوه استفاده از ماءالشعیرها به دلیل دارا بودن مواد قندی زیاد، برای افراد مبتلا به دیابت توصیه نمیشود.
اگر اسید فسفریک به کار رفته در ماءالشعیر زیاد باشد، میتواند موجب پوکی استخوان شود.
بنابراین در افرادی که بیش از اندازه از این نوشیدنی استفاده میکنند، احتمال برداشت کلسیم از بدنشان بیشتر است.
چنانچه این افراد به کمبود ویتامین D یا کمبود کلسیم نیز دچار باشند، مصرف این نوشیدنی احتمال بروز مشکلات استخوانی را در آنان بسیار افزایش میدهد.
مقاله پیشنهادی: ماءالشعیر لیمو هایسنس